Belangrijke mineralen voor jouw weerstand
Voor een normale werking van je immuunsysteem heeft je lichaam mineralen via de voeding nodig. In deze blogpost gaan we dieper in op 4 mineralen die de afweer van jouw lichaam ondersteunen: ijzer, koper, selenium en zink. Mineralen kun je uit voeding en drinken halen. Indien het je niet lukt om voldoende van deze belangrijke mineralen binnen te krijgen, kan het nuttig zijn de inname van mineralen aan te vullen. Lees snel verder, zodat je weet wat mineralen precies zijn, hoe deze 4 mineralen mede zorgen voor een goede weerstand en via welke voeding je ze binnenkrijgt.
Wat zijn mineralen?
Mineralen zijn, net als vitaminen, voedingsstoffen. Je lichaam heeft deze nodig voor een goede gezondheid. Kinderen hebben mineralen via de voeding nodig. Je vindt mineralen in voeding en drinken. Jodium draagt bij aan de normale groei van kinderen.
Je lichaam bestaat voor ongeveer vier procent uit mineralen, maar het lichaam kan deze mineralen niet zelf aanmaken.
Misschien heb je al eens iets gelezen over spoorelementen. Dat is de naam voor mineralen waar je lichaam via de voeding maar weinig van nodig heeft. Ondanks dat zijn ze onmisbaar voor je. Voor de vier mineralen die bijdragen aan de ondersteuning van je weerstand (ijzer, koper, selenium en zink) geldt dat het allen spoorelementen zijn.
Hoe worden mineralen opgenomen in het lichaam?
Het lichaam neemt mineralen op in de dunne darm. Hoe goed de mineralen worden opgenomen hangt af van hoe makkelijk oplosbaar de mineralen zijn en in welke vorm je de mineralen binnenkrijgt in je lichaam. Daarnaast kan wat je gegeten en gedronken hebt de opname van mineralen beïnvloeden. Zo bevordert bijvoorbeeld vitamine C de opname van ijzer uit de voeding, terwijl koffie, thee en calcium de opname van ijzer verlagen.
Mineralen die helpen bij een normale werking van het immuunsysteem
Er is een lijst aan mineralen die je lichaam helpen goed te blijven functioneren. Een viertal van deze mineralen draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem. Het gaat om de volgende 4 mineralen:
- IJzer
- Koper
- Selenium
- Zink
Wanneer je gezond en gevarieerd eet krijg je voldoende van deze mineralen binnen. Hoewel mineralen niet verloren gaan tijdens verhitting kunnen zij wel oplossen in water. Het advies is daarom om je voeding zo kort mogelijk te koken of stomen. Ook kun je kookvocht gebruiken voor een sausje, zonde om zomaar weg te gooien.
IJzer
IJzer is een mineraal dat niet alleen belangrijk is voor de normale vorming van rode bloedcellen, maar het draagt ook bij aan de energievoorziening en de normale werking van je immuunsysteem. De opname van ijzer door je lichaam vindt plaats in de dunne darm en hangt af van de vorm waarin het voorkomt in het voedsel, andere voedingsstoffen en de ijzervoorraad in je lichaam.
- Heemijzer
Je vindt ijzer in twee varianten terug in je voeding: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit uitsluitend in dierlijke producten. Je krijgt dit binnen door het consumeren van vlees, vis en kip. Hierbij geldt dat rund- en lamsvlees meer heemijzer bevat dan kip en varkensvlees. Van heemijzer neemt je lichaam ongeveer 25% op (bron: Voedingscentrum.nl).
- Non-heemijzer
Non-heemijzer vind je in zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen. Ongeveer 90% van het ijzer dat je binnenkrijgt is non-heemijzer. Non-heemijzer zit in brood- en volkorenproducten, peulvruchten en noten. Ook in donkergroene groente zoals spinazie, postelein, snijbiet, paksoi en andijvie zit deze ijzervariant. Ten slotte bevatten eieren en vleesvervangers ook non-heemijzer. De opname van non-heemijzer gebeurt ook in de dunne darm en is afhankelijk van de oplosbaarheid. Hoe beter oplosbaar, hoe beter het door je lichaam wordt opgenomen. Het opnamepercentage varieert daarom tussen de 1 – 10% (bron: Voedingscentrum.nl).
Je ijzerinname op peil houden
De kans op een ijzertekort is niet groot (bron: Voedingscentrum.nl). Maar er zijn wel groepen mensen die soms extra moeten letten op voldoende ijzerinname: denk aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook voor jonge kinderen en vegetariërs is het van belang te letten op voldoende ijzerinname. In sommige gevallen kan een ijzer-supplement - naast gezonde en gevarieerde voeding - een goede manier zijn voor het op peil houden van je ijzerwaarde.
Koper
Koper draagt bij aan een goede energievoorziening en een normale werking van het immuunsysteem. De opname van koper door je lichaam vindt plaats in de dunne darm. Je hebt maar weinig koper nodig via de voeding.
Je krijgt koper binnen als je van de volgende voedingsmiddelen voldoende eet: groente, fruit, vlees, schaal- en schelpdieren, noten, brood- en graanproducten en cacao. Gebruik je naast je voeding ter ondersteuning een Multivitamine? Dan krijg je ook via dit voedingssupplement koper binnen.
In onder meer groenten zit het mineraal koper, ter ondersteuning van je weerstand.
Selenium (seleen)
Het derde mineraal selenium ken je misschien onder de naam seleen. Selenium werkt als antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem. Dit mineraal zit in veel verschillende voedingsmiddelen en wordt goed opgenomen door je lichaam. Gemiddeld neem je zo’n 70% van de selenium inname op (bron: Voedingscentrum.nl).
Selenium komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. Vooral in vis en paranoten zit veel selenium. Daarnaast leveren vlees, volkoren-, graan- en zuivelproducten een belangrijke bron van selenium.
In onder meer vis zit het mineraal selenium, ter ondersteuning van je weerstand
Zink
Zink is een mineraal en is onderdeel van een groot aantal enzymen in ons lichaam. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Zink heeft daarom vele functies in het lichaam. Het helpt niet alleen het immuunsysteem, maar het ondersteunt ook een normale hormoonhuishouding, de kwaliteit van sperma, voor de huid, het gezichtsvermogen en de bescherming van gezonde cellen en weefsels.
Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Denk aan vlees, kaas, graanproducten, noten, schaal- en schelpdieren. Als je ter aanvulling op je voedingspatroon gebruik maakt van Multivitaminen dan is hier ook vaak zink aan toegevoegd. Daarnaast bestaan er ook enkelvoudige preparaten (een voedingssupplement waar alleen of voornamelijk zink in zit).
Help je weerstand ook met voldoende vitamines!
Met gezonde en gevarieerde voeding ben je in staat voldoende mineralen binnen te krijgen. En als dat niet altijd lukt weet je inmiddels ook hoe je de voor jouw weerstand belangrijke mineralen kunt aanvullen. Maar mineralen zijn - zoals eerder vermeld - niet de enige voedingsstoffen die je weerstand kunnen ondersteunen. Ook vitamines dragen bij aan je weerstand. Welke vitamines daarvoor belangrijk zijn? Ook daarover hebben we natuurlijk een interessant blogartikel voor jou geschreven.
Lees hier: Belangrijke vitaminen voor meer weerstand.
KAG-nr: 431-0820-3281