10 Tips om met stress-situaties om te gaan (deel 1/2)

We kennen allemaal wel periodes waarin we meer aan ons hoofd hebben dan we willen. Of we denken juist alles onder controle te hebben, maar opeens gebeurt er iets onverwachts wat jouw planning helemaal in de war schopt. Voor de ene persoon geen probleem, voor een ander kunnen zulke situaties zorgen voor spanning. Herken jij jezelf in de tweede persoon? In het eerste deel van dit artikel geven we je de eerste 5 van 10 tips die jou kunnen helpen bij een stress-situatie en in spannende tijden.

Positieve stress-situaties hebben we allemaal

Positieve stress hoort bij het leven en de dagelijkse dynamiek waarin we ons bevinden. Denk bijvoorbeeld aan zenuwen voordat je een presentatie moet geven, of voordat je het vliegtuig instapt richting bijvoorbeeld een nooit eerder bezochte bestemming. Deze vorm van spanning zet je op scherp en is vaak van korte duur. Wanneer de stress-situatie voorbij is, komt je lichaam ook weer tot rust.

Is een beetje extra steun soms welkom?

Denk je soms echter wat ondersteuning te kunnen gebruiken? Druk zijn op je werk, met je gezin, veel sporten of zwaar lichamelijk of geestelijk inspannend werk verrichten, is niet alleen een uitdaging voor jou, maar ook voor je lichaam. Wat kun je - naast goed op je voeding letten - zoal doen ter ondersteuning bij stress-situaties? De volgende vijf tips

1. Probeer te ontdekken wat jou helpt bij stress-situaties

Waar krijg jij nou prettige energie van? Waar wordt jij doorgaans meteen blij of lekker ontspannen van? Wat of wie zorgt ervoor dat je voor je gevoel de hele wereld (weer) aankunt? Door te ontdekken welke specifieke activiteiten of gebeurtenissen dat zijn, heb je de middelen in handen om jezelf in óf voorafgaand aan spannende tijden van dat 'zetje in de rug' te voorzien.

Tip: schrijf een en ander concreet uit, en gebruik deze inzichten in jouw voordeel!

2. Onderzoek welke zaken je kunt veranderen

Als je in kaart hebt gebracht wat jou helpt ondersteunen bij stress-situaties, dan kun je vervolgens proberen deze positieve situaties meer op te zoeken. Het kan helpen om je week anders in te delen of erover te praten met iemand. Kijk bijvoorbeeld ook of je (tijdelijk) hulp kunt vragen om je te ondersteunen met bepaalde taken. Iedereen komt weleens in de knel met zijn tijd of is even uit balans

3. Praat over je gevoelens met een vertrouwenspersoon

Gedeelde smart is halve smart, luidt een Nederlands spreekwoord. Omgaan met stress-situaties hoef je niet alleen te doen. Praten over je gevoelens kan - om te beginnen - juist opluchten. Je voelt je dan misschien meer begrepen. Kies iemand uit die je vertrouwt en waar je normaal ook fijn mee kunt praten, zodat je ook heel open kunt zijn in wat je wilt delen of kwijt wilt. Dit kan het begin zijn van de oplossing! Misschien ken je wel iemand die dezelfde gevoelens heeft ervaren als jij: hij of zij kan je misschien helpen met gericht advies of vertellen hoe je jouw situatie zou kunnen beoordelen en aanpakken.

4. Neem je agenda onder de loep

Meer rust nemen is een manier om beter om te gaan met stress-situaties. Ben jij je ervan bewust hoeveel dingen je op een dag of in een week doet? Zijn al die activiteiten echt noodzakelijk? Om je bewust te maken van wat je allemaal doet is het goed om dit bij te houden in een agenda. Maak een overzicht van al je activiteiten en kijk hier eens kritisch naar. Moet het echt allemaal nu of kun je sommige afspraken doorschuiven of misschien gewoon even helemaal laten? Maak wat tijd in je agenda voor jezelf om te kunnen ontspannen.

5. Zorg voor voldoende vitamine B-inname

In gezonde en gevarieerde voeding zitten tal van vitaminen. Deze vitaminen hebben allerlei functies voor ons lichaam en geest. Vitamine B is een verzamelnaam van 8 verschillende B-vitamines die jouw lichaam op meerdere manieren kunnen ondersteunen.

Thiamine (vitamine B1), niacine (vitamine B3), vitamine B6, biotine (vitamine B8) en vitamine B12 zijn goed voor de gemoedstoestand en dragen bij aan de geestelijke veerkracht. Je vindt deze vitamine B-varianten in volkorenproducten, noten, vlees en vis.

Pantotheenzuur (vitamine B5) ondersteunt in stress-situaties en spannende tijden. Je vindt deze vitamine in rundvlees, aardappelen en melk. Folaat (vitamine B11) - ook wel foliumzuur genoemd - is goed voor de gemoedstoestand en draagt bij aan de weerstand in stress-situaties. Vitamine B11 zit in spinazie, broccoli en eieren.

Zijn vitamine B-supplementen misschien wat voor jou?

Wanneer je veel aan je hoofd hebt, dan ben je misschien niet altijd bewust van een gezond en gevarieerd eetpatroon. Als je ervoor wilt zorgen dat je voldoende vitamine B inneemt kan een aanvullend supplement uitkomst bieden. Speciaal voor periodes met stress-situaties is Stress B-complex ontwikkeld, en Stress B-complex Forte met een hogere dosering van alle B vitamines.

Stress Support is een supplement met actief foliumzuur. Foliumzuur (B11) draagt bij aan de weerstand tegen stress in spannende tijden (zoals voor een presentatie, examen of als je gaat vliegen) en ondersteunt het concentratievermogen, het geheugen en je leerprestaties.

Benieuwd naar de volgende 5 tips?

We hopen dat dit artikel jou helpt. In dit 1e deel (van 2) hebben we je de eerste vijf tips gegeven om stress-situaties te herkennen en die eerste stap te zetten om er iets aan te doen. Hoewel je misschien denkt dat omgaan met stress-situaties iets in dat alleen met je hoofd te maken heeft, kun je dus ook fysiek een aantal dingen (anders) doen om het gespannen gevoel wat meer los te laten.

Meer leren over omgaan met stress-situaties? In het 2e deel van dit artikel - ‘10 Tips om beter met stress-situaties om te gaan (deel 2/2)’ - geven we jou nog eens vijf tips die je kunnen helpen om te gaan met spannende tijden. Lees dus snel verder!



KAG-nr. 431-0421-7853