Minder futloos voelen na je werkdag: 10 tips deel 2
Je futloos voelen na een werkdag: sommige Nederlanders ervaren dit geregeld. Daar verandering in aanbrengen is goed mogelijk! In deel 1 van deze tweedelige serie vertelden wij jou over de eerste 5 van 10 manieren om dat futloze gevoel te vermijden of verminderen. Hier in Deel 2 kun je opnieuw 5 nuttige tips lezen. Doe er je voordeel mee en blijf fit!
Tip 6. Realistische agenda voor minder stress gevoelens
Ben jij stiekem vaker slaaf van je agenda dan je denkt? Veel mensen herkennen dit: je agenda lijkt altijd propvol te zitten met to do's, afspraken en reminders. Geregeld wordt er bovendien weer iets nieuws tussen andere dingen door ingeschoten.
Eén van de grootste valkuilen is teveel taken in te (laten) plannen. Hierdoor kun je jezelf mentaal en ook fysiek uitputten. Zeker als je aan het einde van je werkdag of werkweek weer constateert dat niet alles is gelukt - met wellicht een klomp in je maag en meer overwerk tot gevolg? Bewonderingswaardig die commitment, maar zorg dat je er zelf niet aan onderdoor gaat. Je kunt er gelukkig iets aan doen!
Wat kan je helpen?
- Bekijk je agenda wekelijks objectief en kritisch. Hoe kan je je taken beter inplannen? Zet realistische tijdsinschattingen tegenover jouw taken en houd rekening met afhankelijkheden.
- Delegeer zo mogelijk meer taken, of vraag in elk geval tijdig om ondersteuning van anderen.
- Vraag gewoon eens wat vaker om uitstel: met een goede onderbouwing en concreet voorstel voor een nieuwe planning zal dat voor de ander minder vaak 'een probleem' zijn dan je wellicht denkt.
- Streep in drukke tijden weg wat eigenlijk gewoon niet zo belangrijk is. Moet je echt bij die call of afspraak aansluiten? Wat is je rol en wat levert het je op?
Tip 7. Drink wat minder koffie (want: cafeïne)
Even rustig op gang komen met een goede kop (of take-away beker) koffie: voor veel mensen is het een vast ritueel. Heb jij dit ook? Gedurende de dag haal je wellicht vaker koffie, vooral omdat je een opkikker nodig hebt. Door de cafeïne maak je namelijk meer adrenaline aan waardoor je hersenen alert en actief blijven.
Maar let op: teveel cafeïne is juist nadelig voor je energieniveau. Zodra de opgewekte adrenaline afneemt, zeker als je behoorlijk wat koffie hebt genuttigd, zakt je energieniveau ook snel weer in. Daardoor kun je prikkelbaar worden en je vermoeid voelen.
Wat kan je helpen?
- Stop niet van het een op het andere moment met koffiedrinken, want dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen.
- Bouw je cafeïne-inname gestaag af, en betrek daarin de voor jou relevante cafeïnehoudende substanties. Minder dus langzamerhand de hoeveelheid koffie en/of thee die je drinkt, of bijvoorbeeld cola, en eet minder chocola.
- Onderzoek wat goede alternatieven voor jou kunnen zijn: er zijn er genoeg. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van speltkoffie, of groene matcha thee? Lekkere thee zonder cafeïne is ook te vinden. Ook dranken als gezonde smoothies, kurkumathee of warme cacaomelk zul je tegenkomen als je alternatieven voor je koffie gaat zoeken.
Tip 8. Blijf jezelf voldoende hydrateren
Genoeg water drinken is om veel redenen belangrijk, maar zeker om vermoeidheid en een futloos gevoel tegen te gaan. Je lichaam heeft - zeker in warme maanden of warme ruimtes waar je je bevindt - voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren en af te koelen.
Voorkom dat je 'uitdroogt'. Want zelfs als je slechts 1,5% minder water in je lichaam hebt dan normaal, heeft dat al invloed op je humeur, je hersencapaciteit en je energieniveau.
Volgens onderzoekers van het Natural Hydration Council kan vochttekort door te weinig (water) drinken het bloedvolume in je lichaam laten afnemen. Gevolg: je lichaam moet veel harder werken om het te voorzien van voedingsstoffen en zuurstof, waardoor je snel moe of futloos kunt worden.
Wat kan je helpen?
- Wacht niet tot je dorst krijgt, maar drink de hele dag door. Zet je favoriete drinkbeker of fles met water altijd goed in het zicht. Zo herinner jij jezelf er de hele dag aan om genoeg te drinken.
- Zo’n 1,5 liter water per dag drinken is (voor volwassenen) voldoende, iets meer is geen probleem. Vooral in de zomermaanden is het belangrijk om genoeg water te drinken.
- Heb je een beetje genoeg van altijd maar die smaak van water? Een schijfje fruit of wat (light) limonade helpt
Tip 9. Voorkom een rommelig huis
In deel 1 kon je al lezen dat teveel prikkels ervoor zorgen dat je brein niet voldoende rust krijgt. Een rommelig huis is in dat kader ook niet wenselijk, omdat het je onrust kan geven. Door de 'chaos' die je om je heen ziet, en bijvoorbeeld de irritatie die je daardoor ervaart, moeten je hersenen veel prikkels verwerken. Je kunt er mentaal door overweldigd worden, en jezelf focussen wordt moeilijker. Gevolg? Het kan je moe maken en een futloos gevoel geven.
Wat kan je helpen?
- Probeer elke dag iets op te ruimen, maar word niet te ambitieus. Ga niet meteen én je werkplek én de woonkamer én de keuken én de hal opruimen. Dat kost veel tijd en energie. Grote kans dat je bovendien niet echt constructief opruimt maar vooral spullen even ergens anders stalt ‘tot nader order’. En daarmee los je nog steeds het probleem van rommel niet echt op.
- Bedenk goed wat je uiteindelijk met spullen wilt doen. Categoriseer de dingen die je opgeruimd wilt hebben op de volgende manier:
- Dingen die je wilt houden, en dus terug mogen op hun plek.
- Dingen die je wilt houden, maar wel naar een andere plek moeten (vb. je berghok).
- Dingen die je weg wilt doen, door ze te verkopen of weg te geven.
- Dingen die waardeloos zijn en die je niet meer hoeft: gooi weg of recycle ze.
- Perfect opruimen is niet nodig. Eerst eens wat verbeteringen aanbrengen, en zo de situatie overzichtelijker maken, is voldoende. Iedere verbetering mag je ervaren als een beloning en zal je motiveren. Als je dat op verschillende plekken in je huis doet, dan kom je stap voor stap vooruit. Zonder perfectie te hoeven nastreven.
Tip 10. Doe werk waar je enthousiast van wordt
Het klinkt zo logisch, en natuurlijk is het in de praktijk niet altijd eenvoudig te realiseren, maar: doe zoveel mogelijk wat je leuk vindt. Heb jij werk dat past bij jouw talenten, interesses en ambities? Biedt je werk voldoende een leercurve, als je daar gevoelig voor bent? Is het omgekeerde het geval, dan zit je mogelijk niet op je ideale plek. En de kans is aanwezig dat je daardoor vermoeidheid ervaart en je (geregeld) futloos kunt voelen na een werkdag.
Wat kan je helpen?
- Ga na waar jij blij en enthousiast van wordt, qua werk maar ook als persoon. Mis je nu de drive waarvan je weet dat je die elders wel hebt of zou kunnen ervaren? Bedenk dan of je iets aan je situatie wilt veranderen, en welke stappen daarvoor nodig zijn.
- Puur je inhoudelijke werk hoeft niet altijd een reden te zijn om toch weinig energie te krijgen van je werk. Ga na met wie je zoal (samen)werkt: zijn dit mensen die jou zelden of niet weten te raken of vice versa? Slaat de futloze houding van anderen niet onbewust op jou over? Probeer dan te ontdekken wat ervoor nodig is om met regelmaat juist wel met mensen in contact te komen die oprecht je enthousiasme voor ‘jouw vak & doelstellingen’ delen. Dat kan je de energie geven die je nu mist.
- In sommige gevallen zijn niet je werk of je collega’s en klanten het probleem, maar is het puur je werkomgeving. Thuis, in een specifiek bedrijfspand of op kantoor: kijk eens naar de inrichting, het binnenklimaat (o.a. voldoende frisse lucht en daglicht) en het wel of niet aanwezig zijn van elementen die jouw werk en dus dag leuker kunnen maken. Van een beter gevulde voorraadkast met gezonde tussendoortjes tot arbo-vriendelijke sta-bureaus of dat gave digitale whiteboard om snel je ideeën te stroomlijnen.
Dat waren de 10 tips voor jou
Hopelijk heeft deze serie van 2 artikelen (lees hier Deel 1) je meer inzicht gegeven in waarom je je futloos kunt voelen na een werkdag, en wat je er zelf aan kunt doen! Succes met het ontdekken welke tips voor jou goed werken.
Denk je dat iemand anders ook geholpen is met deze informatie? Deel het artikel gerust, dat kan natuurlijk ook via social media!
KAG-nr: 431-0820-3281