Hoe werkt mijn immuunsysteem?
Weerstand is een ander woord voor immuunsysteem of afweersysteem: ieder mens heeft dat van nature maar moet dit ook op peil houden door een gezonde voeding en leefstijl. Maar wat is weerstand precies? In dit artikel lees je wat je lichamelijke weerstand is en hoe je weerstand is opgebouwd. Een goed immuunsysteem en conditie zijn belangrijk en wil natuurlijk iedereen. Zo kun je doen wat je moet doen. Lees dus snel verder.
Zó werkt mijn weerstand: 3 barrières
Vooral in de herfst- en wintermaanden hoor en lees je (online) vast geregeld iets over je lichamelijke weerstand. Maar wat is weerstand precies? Weerstand is allereerst een andere naam voor je afweersysteem, ofwel: immuunsysteem. Het immuunsysteem is een belangrijkste afweer. Het zorgt ervoor dat bacteriën (kunnen) worden opgeruimd als deze je lichaam binnendringen. Eigenlijk is jouw afweersysteem dus ‘de natuurlijke verdediging van je lichaam’.
Je immuunsysteem is dus altijd aan het werk om jouw lichaam te beschermen. Dat gebeurt op drie verschillende vlakken.
Fysieke barrière
Het eerste onderdeel van je immuunsysteem heet de fysieke barrière en is de daadwerkelijke barrière tussen het inwendige lichaam en de omgeving daarbuiten. Je huid is het meest tastbare voorbeeld van dit onderdeel van je weerstand. Je huid zorgt er namelijk voor dat lichaamsvreemde stoffen je lichaam niet kunnen binnendringen.
Naast de huid maken ook de slijmvliezen in je luchtwegen en darmen deel uit van de fysieke barrière. De slijmvliezen vangen bacteriën en stofdeeltjes op en brengen deze naar de keelholte. Daar worden ze afgevoerd. Ten slotte dragen speeksel, maagzuur en de enzymen in je ogen ook bij aan het afweren van ongewenste stoffen van buiten.
Algemene afweer
Samen met de fysieke barrière vormt de algemene afweer het aangeboren immuunsysteem. Dit is het systeem dat je dus al vanaf de geboorte bezit. De algemene afweer is iedere dag bezig lichaamsvreemde stoffen, bacteriën en dode of beschadigde cellen op te ruimen.
De algemene afweer bestaat uit verschillende witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen verplaatsen zich de gehele dag door in je lichaam. Maar wanneer je bijvoorbeeld een wond hebt worden de witte bloedcellen naar deze plek getrokken om daar eventuele binnengedrongen lichaamsvreemde stoffen te vernietigen én het herstel in gang te zetten.
De laatste fase van de afweer
Ten slotte heeft het immuunsysteem ook een specifieke afweer. Zoals de naam al doet vermoeden richt dit onderdeel van je weerstand zich onder andere op specifieke bacteriën. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale afweercellen.
Je weerstand ondersteunen doe je zo
Je bent nu een stuk wijzer over wat je weerstand c.q. immuunsysteem precies is. Maar weet jij ook hoe je jouw immuunsysteem ondersteunt? Een goede weerstand is namelijk het hele jaar door belangrijk. Je hebt hier zelf invloed op. Zorg dat je weet waarop je moet letten in het dagelijks leven om je weerstand te helpen of op peil te houden. We hebben daarom meer artikelen voor je waarin we je vertellen hoe jij je weerstand helpt te ondersteunen.
Lees het nu hier: Ondersteun je weerstand het hele jaar door: 6 aandachtspunten.
KAG-nr: 431-0820-3281