Gerelateerde artikelen
Hoe ondersteun je de spijsvertering?
Spijs-verteren is het afbreken van voedsel tot voedingsstoffen die de darmen kunnen opnemen, zodat het lichaam ze kan omzetten in bouwstoffen en energie. Bouwstoffen zijn nodig om te groeien of om cellen in het lichaam te vernieuwen. Als het ‘water’ je in de mond loopt bij de geuren van voedsel dan is dat de opstart van je spijsvertering. Vanaf het moment dat er speeksel in de mond vrijkomt start er een geweldig en ingenieus proces waarbij meerdere organen betrokken zijn. Het hele proces van mond tot ‘kont’ duurt 24 tot 48 uur. Dat hangt natuurlijk af van wat we eten en hoe licht of zwaar verteerbaar het is.
Het spijsverteringsproces
Alles wat we eten en drinken legt dezelfde weg af; via onze mond, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm naar de endeldarm. Alle niet verteerde resten verlaten als ontlasting het lichaam weer. De lever, galblaas en alvleesklier ondersteunen het verteringsproces. Wist je dat curcuma *of geelwortel de vertering ook ondersteunt?*Het is goed voor de lever*, het ondersteunt de vetstofwisseling* en het bevordert de eetlust.*
Onderstaand volgen we in een aantal stappen de spijsvertering en geven we tips voor ondersteuning.
✓ De mond; verzorg je gebit en kauw goed
Een goed gebit is van groot belang voor een goede spijsvertering, want door kauwen kan het voedsel zich gemakkelijker met speeksel vermengen. Per dag kunnen we wel een liter speeksel aanmaken. Enzymen in het speeksel beginnen alvast met voor verteren. Intensief kauwen bevordert dit proces; het maakt het voedsel in de mond glad en smeuïg. Zo kun je het makkelijk doorslikken. De tong duwt het voedsel richting de slokdarm, waardoor een slikreflex op gang komt. Zodra je het voedsel hebt doorgeslikt komt het in je slokdarm; dit is een rechte slang van ongeveer 25 centimeter lang. De spieren in de slokdarmwand trekken samen en ontspannen zich, waardoor het voedsel in de maag terecht komt.
De maag
Bij de ingang van de maag zit een sluitspiertje. Deze gaat open als er voedsel vanuit de slokdarm naar de maag gaat. Daarna gaat het sluitspiertje weer dicht. Hierdoor kunnen voedsel en maagzuur niet terugstromen in de slokdarm. De maag kneedt de voedselbrij en vermengt het met maagsap. De binnenkant van de maag is bekleed met een dikke laag slijmvlies om te voorkomen dat het scherpe maagzuur de maagwand aantast. Zoutzuur in het maagsap is nodig om ongewenste bacteriën in het voedsel te doden en om de opname van vitamine B12, magnesium en ijzer te ondersteunen. In maagsap zitten - naast zoutzuur - ook enzymen. De enzymen ‘hakken’ de voedingsstoffen in kleinere stukjes. Ze moeten immers klein genoeg worden om via de darm de bloedbaan in te gaan. Het voedsel blijft gemiddeld drie uur in de maag. Bij vet eten heeft de maag meer tijd nodig. De maag geeft via een sluitspiertje kleine beetjes voedsel door aan de dunne darm.
Dunne darm; calcium ondersteunt de spijsvertering
De dunne darm is vijf meter lang en is het meest belangrijk als het om verteren gaat. Hier worden spijsverteringssappen en enzymen uit de alvleesklier en galblaas aan het voedsel toegevoegd. Deze enzymen hakken de voedingsstoffen in nog kleinere deeltjes: aminozuren, suikers, vetzuren, vitamines en mineralen. Wist je trouwens dat calcium het behoud van een gezonde spijsvertering ondersteunt? Calcium komt vooral voor in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas. Ook brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten calcium, maar veel minder dan zuivelproducten.Toch dragen ook deze producten bij aan je totale calciumvoorziening. De in kleine stukjes verdeelde voedingsstoffen komen via de darmwand in het bloed terecht. Door de plooien en uitsteeksel in de darm is het oppervlak zo groot als een tennisveld. Dit geeft voedingsstoffen de ruimte voor opname in het bloed. De dunne darm bestaat achtereenvolgens uit de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm.
Dikke darm; eet gevarieerd vezelrijk en beweeg voor een vlotte stoelgang
Voedsel waar de spijsvertering geen vat op heeft, komt als een waterdunne brij terecht in de dikke darm. Deze dikt de brij in en haalt er nog wat mineralen uit. Wat overblijft is dikke ontlasting. De dikke darm is ongeveer een meter lang en ligt als een omgekeerde ‘u’ in de buikholte. Ontlasting doet er gemiddeld 12 tot 24 uur over om door de dikke darm en endeldarm te gaan. Voor een vlotte stoelgang volgen hier een paar tips:
✓ Eet vezelrijk en gevarieerd, elke vezel heeft weer andere eigenschappen, bijvoorbeeld:
- Ruim groente bij elke maaltijd (soep/rauwkost/gekookte groenten)
- Diverse soorten peulvruchten (bruine bonen, kikkererwten)
- Twee stuks fruit
- Diverse soorten granen en graanproducten van haver, gerst, tarwe, rogge, spelt en mais
- Glutenvrije granen, zoals quinoa, rijst en boekweit
- Dagelijks een handje noten
- Vul aan met zaden (lijnzaad, chiazaad, hennepzaad)
✓ Drink voldoende (produceer minstens 1 liter urine)
✓ Beweeg minimaal half uur matig intensief dagelijks
✓ Ga naar de wc als je moet
* Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toekenning
Je bent nu op de hoogte van de belangrijkste weetjes rondom de spijsvertering en hoe je deze kunt ondersteunen. Wil je meer weten? Neem dan zeker een kijkje op onze productpagina over calcium. Of loop binnen bij onze vele fysieke verkooppunten - ook bij jou in de buurt - waaronder vitamine-speciaalzaken, natuurdrogisten, reformzaken en adviesdrogisten. Je krijgt hier van deskundige adviseurs persoonlijke aandacht en antwoorden op jouw vragen over de spijsvertering, zodat je precies weet wat bij je past
KAG 431-0820-3281