Heb jij last van hooikoorts?
Wat is het toch heerlijk als de zon schijnt, de bomen en planten in bloei staan, we lekker naar buiten gaan en de dagen weer gaan lengen. Helaas is het voorjaar niet voor iedereen een pretje. Voor veel mensen betekent het voorjaar tevens de start van het ‘hooikoorts-seizoen’ ofwel het begin van vervelende symptomen die veroorzaakt worden door boom- en graspollen in de lucht.
De typische allergische symptomen die bij het voorjaar horen, zijn loopneus, niesbuien, verstopte en jeukende neus, jeukende en tranende ogen, jeukend gehemelte en benauwdheid. Deze symptomen kunnen je dagelijks leven behoorlijk in de war schoppen. Je slaapritme raakt verstoord met als gevolg vermoeidheid overdag, je concentratievermogen neemt af, soms heb je hoofdpijn en op school of op het werk kun je minder goed presteren. Het aantal mensen met een allergie neemt snel toe. Door aanpassing van je voeding en leefstijl kun je zelf iets doen om je symptomen verlichten en/of te helpen voorkomen.
Wat als je niet tegen pollen kunt?
Als je allergisch bent, betekent dit dat je immuunsysteem te sterk reageert op normale stoffen. Je lichaam denkt ten onrechte dat deze stoffen gevaarlijk zijn en bestempelt ze als ‘allergenen’. Hierdoor komt het immuunsysteem in actie om je te beschermen. In feite is je immuunsysteem de balans kwijt. Als ‘antistof’ tegen de allergenen scheidt je lichaam het stofje histamine uit. Deze stof is verantwoordelijk voor een groot deel van de allergische klachten, zoals niesbuien, een loopneus, verstopte neus, jeukende neus en jeukende en waterige ogen.
Pollen of stuifmeel van grassen en bomen
Pollen worden door planten gemaakt om zich voort te planten. Zodra de grassen en bomen, zoals berk, bijvoet, els, hazelaar, weegbree of zuringsoorten, in bloei zijn, komen de pollen (ofwel stuifmeel) vrij en worden deze door de wind meegevoerd. Als je buiten bent en de rondzwevende pollen komen in contact met je neus, keel of ogen, kun je een allergische reactie krijgen. De verschijnselen als gevolg van overgevoeligheid voor pollen of stuifmeel starten steeds vroeger in het jaar, door de gemiddelde stijging van de temperatuur. Zacht, droog weer zorgt ervoor dat er meer pollen in de lucht zijn.
Check de pollenkalender
Om wat meer controle te krijgen over je symptomen, kan een pollenkalender handig zijn. Als door een priktest bekend is welke pollen de allergie veroorzaken, dan kun je het type pollen opzoeken in de kalender en weet je precies wanneer je symptomen kunt verwachten. Als je weet in welke maanden je het meeste last hebt van hooikoortsverschijnselen, kun je opzoeken welke pollen in die periode in de lucht zweven.
Waarom ik?
Niet iedereen heeft last van hooikoorts. Allergieën hebben complexe oorzaken, waarbij zowel erfelijke aanleg als omgeving een rol spelen. Het optreden van allergieën wordt sterk bevorderd door een ongezonde levensstijl (bijvoorbeeld roken, alcohol- en drugsgebruik, ongezonde voeding), antibioticagebruik, stress en luchtverontreiniging (fijnstof, stikstofoxides). Er zijn aanwijzingen dat allergieën te maken hebben met een té schoon leven. Ons immuunsysteem zou zwakker worden als we te hygiënisch zijn en minder te maken hebben (gehad) met bacteriën en viezigheid. Daardoor zou je sneller een allergie kunnen ontwikkelen. Als je opgroeit op een boerderij tussen de dieren en veel soorten pollen dan kun je meer weerstand opbouwen. Hierbij speelt de samenstelling van je darmbacteriën een belangrijke rol; deze zijn mede verantwoordelijk voor de rijping en de balans van het immuunsysteem. Dat komt doordat 70% van al je immuuncellen in je darmen huist!
Voeding heeft invloed op je symptomen
Pollen van bomen, gras en kruiden kunnen sterk lijken op allergenen in groenten en fruit. Dat betekent dat niet alleen bepaalde pollen, maar ook bepaalde fruitsoorten een allergische reactie kunnen opwekken. Dit heet een kruisreactie. De meest voorkomende klacht hierbij is tinteling en irritatie van mond, keel en ogen. Op de website van de Stichting Voedselallergie is een tabel te vinden, waarmee je kunt opzoeken welke reacties op voedsel je kunt verwachten. Sommige mensen worden gevoeliger voor pollen in de lucht als ze veel voeding eten die rijk is aan histamine. Dat zijn onder meer gefermenteerde producten zoals oude kaas, zuurkool, tempeh, koffie, chocolade, rode wijn en bier. Andere histaminerijke voedingsmiddelen zijn tomaat, spinazie, avocado, kiwi en aardbeien.
Wat kun jij zelf voor je gezondheid doen?
De huisarts kan je een neusspray, oogdruppels of antiallergietabletten voorschrijven, maar medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Daarbij bestrijden deze middelen de symptomen en pakken ze niet de oorzaak aan.
Gelukkig kun je zelf heel veel doen. De basis voor een gebalanceerd immuunsysteem is een gevarieerde en overwegend plantaardige voeding met dagelijks minimaal 250 g groenten en twee stuks fruit. Dat levert de juiste vitamines, mineralen ter ondersteuning van een goede weerstand. En een rijkdom aan voedingsvezels die je gunstige darmbacteriën voeden. Tenslotte hebben we nog wat praktische tips voor je.
Praktische tips om je door het seizoen heen te helpen:
- Houd het pollennieuws in de gaten
- Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht of installeer anti-pollen horren in je ramen
- Overweeg een luchtreiniger aan te schaffen zodat pollen buiten de deur blijven
- Ga op vakantie naar de zee of de bergen
- Smeer wat vaseline rond je neus, zo bescherm je je tegen de prikkeling van de pollen
- Draag een zonnebril die goed aansluit rond de ogen
- Eet biologisch voedsel, zo min mogelijk bewerkt en verpakt
- Zorg voor een goede nachtrust. Probeer de slaapkamer pollenvrij te houden door voor het slapen gaan even lekker onder de douche te gaan en je haren te kammen. Zo komen de pollen niet op je hoofdkussen terecht. Doe je kleding in de was en leg ze niet op je slaapkamer.
- Beweeg minstens 150 minuten per week, zodanig dat deze met een snellere ademhaling gepaard gaat.
- Stop met roken
- Drink maximaal 1 alcoholische versnapering per dag
- Probeer stress te vermijden
KAG 431-0820-3281